4. tammikuuta 2015

Soutaen ja meloen kohti pohjoista



Juha Hurme: Nyljetyt ajatukset. Teos 2014. 487 sivua.
Pekka Lassila: Maininki. Tammi 2014. 278 sivua.


"Ihmiset, lukekaa kirjoja! Lukekaa ulkona, lukekaa sisällä, lukekaa ulkoa, lukekaa sisältä, surussa lukekaa ja ilossa, surussa lohduksi ja ilossa tasoitukseksi. Lukekaa kotona, matkalla, pitkittäin ja poikittain."

Näin veistelee Juha Hurmeen Nyljetyissä ajatuksissa sen toinen päähenkilö Aimo samalla kun veistelee limpusta siivuja matkakumppaninsa Köpin keittämän kahvin kaveriksi. Miehet ovat matkalla Kustavista Hailuotoon soutamalla, ja yöpymispaikka on tässä vaiheessa Rauman edustalla.

Kahdenkymmenen vuorokauden soutumatkalla ehditään olla monenlaisten ilmojen armoilla mutta meriseikkailua tästä kirjasta on turha etsiä. Hurmeen hyvin samanhenkiset fiktiiviset sankarit ovat lähteneet merelle koettelemaan kuntoaan mutta erityisesti  keskustelemaan itselleen tärkeistä asioista, eritoten kirjallisuudesta.

Runeberg-palkintoa tavoitteleva Nyljetyt ajatukset onkin oikeastaan  romaaniksi verhoiltu kokoelma esseitä taiteen olemuksesta, tavoitteista, mestareista ja tuotteista. Keskustelijoiden tietomäärä on huikea, mutta sanataituri ja tarinankertoja Hurme pitää huolen siitä, että miesten yksinpuhelut pysyvät ymmärrettävinä, kiinnostavina ja hauskoina ja aiheissakin on valloittavaa ilmavuutta.

En tiedä, päteekö Hurmeen matkakirja myös käytännön retkioppaana, mutta ajatusten soutuun sen kaverukset ovat verrattomia matkakumppaneita.

* * *

Pekka Lassilan Mainingissa puolestaan melotaan.

Kuvajournalisti Lassila meloi kesän kynnyksellä 2013 kajakillaan koko Suomen rannikon Virojoelta Tornioon. Lassila kirjoitti matkansa vaiheista lehtien verkkosivuille mutta työsti kirjoituksistaan myös viime syksynä ilmestyneen komean kirjan.

Maininki tarjoaa monenlaista tietoa ja tunnelmaa tarkoilla varustekuvauksillaan, asiantuntevilla luontohavainnoillaan ja vaihtelevilla maisemillaan. Lukija saa kuulla tarinoita rantojen historiasta, ja lisävalaisua tapahtumiin tuovat matkan varrella tavatut ihmiset kertomuksineen.

Kuukauden verran kestävällä matkalla on myös vastuksia ja vaaratilanteita, joissa meloja joutuu toden teolla ottamaan mittaa itsestään. Hurjin henkinen kamppailu tapahtuu kuitenkin kirjoittajan sisimmässä.

Pitkäaikaisen työnsä yllättäen menettäneelle Lassilalle melontaretki on myös irtiotto entisestä, hyvästit katkeruudelle ja kurssi kohti uusia mahdollisuuksia. Tulo lapsuusmaisemiin Kemiin ja Tornioon, kuivapuvun riisuminen ja huojentunut heittäytyminen Torniojoen virkistävään tulvaveteen toimii komeana metaforana uudelle elämänvaiheelle.

Ihmiset, lukekaa ihmeessä!


Kommentit

  1. Kiitokset äidinkielenopettajalleni vajaan neljänkymmenen vuoden takaa. Hyvä opetus kantaa vielä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Pekka, ja myötätuulia retkillesi! Raija

    VastaaPoista
  3. Kiitokset äidinkielenopettajalleni yli neljänkymmenen vuoden takaa! Kiitos koko kirjarepusta!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Iida Turpeinen: Elolliset

Sirpa Kähkönen: 36 uurnaa

Anna Soudakova: Varjele varjoani