14. maaliskuuta 2016


Kadonnutta isää jäljittämässä 

Rakkaustarina Burmasta nousi bestselleriksi


Jan-Philipp Sendker: Sydämenlyönneissä ikuisuus (Das Herzenhören). Suom.  Anuirmeli Sallamo-Lavi. Gummerus 2016.327 s.


Sydämenlyönneissä ikuisuus on saksalaisen toimittajan Jan-Philipp Sendkerin (s. 1960) esikoisromaani. Stern-lehden kirjeenvaihtajana sekä Yhdysvalloissa että Aasiassa toiminut Sendker liikkuu myös romaanissaan samoissa ympäristöissä.

Nuoren newyorkilaisen juristin Julia Winin burmalaissyntyinen isä vaikutusvaltainen lakimies Tin Win on kadonnut yllättäen jäljettömiin neljä vuotta sitten. Kun Julia löytää isänsä jäämistöstä vanhan burmalaiselle Mi Mi -nimiselle naiselle osoitetun kirjeen, hän päättää lähteä Burman Kalawiin selvittämään naisen henkilöllisyyttä ja samalla isänsä mahdollista olinpaikkaa.

Tarinan lähtötilanne on tavanomainen mutta toki kiinnostava. Mitä Julia mahtaa saada selville matkallaan? Löytyykö isä? Mitä selviää hänen salaperäisestä nuoruudestaan? Miksi isä lähti? Miksi vasta vuosikymmenten päästä? Miksi mitään kertomatta?

Kalawissa Julia saa opastajakseen arvoituksellisen vanhahkon miehen, joka sanoo nimekseen U Ba. Hän tuntuu tietävän Juliasta monenlaista, jopa tämän lempisadun, Sadun prinssistä, prinsessasta ja krokotiilistä. Pienen epäröinnin jälkeen Julia suostuu kuuntelemaan U Ban pitkää tarinaa kahdesta toisiinsa kiintyneestä nuoresta: merkillisesti sokeutuneesta Tin Winista ja epämuodostuneiden jalkojensa takia nelinkontin kulkevasta Mi Mista.


ROMAANI ei siis kuljekaan niin kuin luulisi eli Julian yrityksinä löytää isänsä erilaisia vastuksia uhmaten. Julia kyllä etsii isää, mutta se on kehyskertomus. Romaanin pääjuoni on U Ban kertoma katkelmallisesti etenevä romanttinen, elämäpituinen rakkaustarina.

Keskustarinan henkilöasetelma on hyvin tunteikas: kaksi vammautunutta mutta kaunista nuorta tutkimassa maailmaa toisiaan täydentäen. Sokea Tin Win kantaa rampaa Mi Mia selässään, joka näkevänä kertoo reitit ja kuvaa ympäristöjä. Sendker on lisännyt tarinaansa myös sadun elementtejä. Rakastavaisilla on yliluonnollisia kykyjä ja arvattavasti jotain tekemistä alussa esiin nostetun krokotiilikertomuksen kanssa.

Sendker maalaa romaaninsa tapahtumapaikoista eksoottisia luontokuvia ja värikkäitä sosiaalisia ympäristöjä. Lukijalle tulevat tutuiksi seudun ihmisten elinkeinot, elämäntavat ja uskomukset.

Romaanin tapahtumien motivoinnissa astrologeilla on ratkaiseva osuus. Mutta kun heidän ennustuksensa säätelevät tapahtumissa kaikki tärkeät käänteet, psykologinen henkilökuvaus kuihtuu harmittavasti lähes olemattomiin. Jopa keskushenkilöiden puheiden, tekojen ja keskinäisten suhteiden syyt ja seuraukset jäävät oudon hauraiksi ja henkilökuvat sen vuoksi ohuiksi ja yksioikoisiksi.

Sen sijaan kirjailija panostaa usein kovin kuluneisiin elämänohjeisiin ihmisen sisimmän kuuntelusta ja sydämellään näkemisestä. Toistuessaan osuvatkin mietelmät ja ohjeet menettävät tehonsa, ja sama pätee yksittäisten aihelmien viljelyssä.


Kuva: Sigrid Rothe
VIIHDEKIRJANA Sydämenlyönneissä ikuisuus toimii hyvin - eihän sitä muutoin olisi käännetty jo yli kahdellekymmenelle kielelle -, ja kulttuurimatkalainenkin löytää siitä monenlaista ihmeteltävää.

Romaanin juoni  ja kieli kulkevat vaivattomasti, ja ihmiskohtalot vetoavat voimakkaasti tunteisiin. Ympäristöissä on kiinnostavaa erilaisuutta, uskomukset ja sadunomaisuus luovat tarinaan mystisyyttä, ja U Ban arvoituksellisuutta pantataan onnistuneesti loppusivuille saakka.

Tulkinnallista löytöretkeilyä ja erityisiä kielen ja tyylin nautintoja romaani ei tarjoa. Lähes kaikki löydettävä on annosteltu eteen - mutta kompaktisti katettuna.Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit